pühapäev, 18. mai 2008

George R.R. Martin "Troonide mäng. Esimene raamat. Jää ja tule laul"

George R.R. Martini "Troonide mängust" kirjutan ainult seetõttu, et minu isiklik arvamus ei ühti laia lugejaskonna omaga. Aga hirmsasti tahaks välja öelda:) Alustuseks lugesin Indrek Hargla arvustust, et mitte öelda kiidulaulu. Kui Hargla ütleb, et Martin on palju parem kui Tolkien, siis PEAB see ju ometi hea olema! (Tõsine Tolkieni fänn nagu ma olen.) Tsiteerin: "Mis puutub kirjanduslikku stiili, tegelastesse, süžee- ja sündmustearendusse, põnevusse, maailmaloomisse, usutavusesse ja realismi, siis on Martin Tolkienist mäekõrguselt üle."

Enne kui raamatu kätte võtsin, toimus ka Apollo kirjandusklubis fantaasiakirjanduse õhtu, kus kohal olid Martini teoste tõlkija Mario Kivistik ja fantaasiakirjanduse asjatundja Juhan Habicht. No kui tõsised fännid raamatu üle särasilmi arutlevad, mis võiks veel suurem argument olla!

Niisiis sai raamat kätte võetud väga suurte ootustega. Liigagi suurte ehk. Ei saa kuidagi nõustuda Hargla arvamusega. Oma maailmaloomises jääb Martin kuhugi poolele teele. Me ei saa teada, kuidas see maailm üldse toimib, mis jääb selle piirest väljapoole, ega isegi mitte seda, mis jääb sissepoole. Ta lihtsalt on. Fantasyt selle tavapärases mõttes (nõiakunst, üleloomulikud olendid, jms) ka eriti ei leia, kui proloog välja arvata.

Minu jaoks ei olnud selles raamatus piisavalt ei põnevust ega usutavust. Kogu see tegelaste virr-varr tekitas vahepeal lihtlabast igavust. Ükski neist ei pannud endale kaasa elama. Ainuke elavam teema oli pagenduses kuningalaste oma. Igatahes järgmised osad jäävad minust lugemata. Peale raamatu lõpetamist lugesin ka Baasi arvustusi, millest suurem osa olid ülivõrdes. Ausõna, mul oli tunne, et mina lugesin hoopis ühte teist raamatut.

Teised kirjutavad:
Paberiõgijad
Postimees
Nädala autor
Loterii

9 kommentaari:

  1. Osaliselt võib su pettumuse põhjuseks olla tõik, et eestikeelses tõlkes otsustas kirjastus raamatu pooleks lüüa ehk siis lugesid läbi ainult esimese poole esimesest raamatust, tundub mulle...

    Ma pean ütlema, et mulle hakkas Martini antud saaga hullumoodi meeldima kusagil teise raamatu poole pealt, sinnamaani tundus loetav või lihtsalt hea.

    VastaKustuta
  2. Tänan kommentaari eest, Marek!
    Üldiselt ma põhimõtteliselt asju pooleli ei jäta. Aga kui autor ei ole rohkem kui 300 lehekülje jooksul suutnud huvi äratada, siis pärast on natuke hilja.
    Mida need reklaamieksperdid ütlevadki? Et huvi tuleb äratada esimese kolmandik-sekundi jooksul, hiljem tähelepanu juba hajub :):):)

    VastaKustuta
  3. ikka pole järgmisi osasid lugenud?
    ei julge soovitada ka, ikka selline nii-ja-naa värk, meelelahutuseks ok.

    VastaKustuta
  4. Ei ole tõesti lugenud ja ei kavatse ka. Olukorras, kus valikut ei oleks, siis võiks lugeda küll, aga õnneks on valik olemas ja isegi liiga suur:)

    VastaKustuta
  5. arusaadav.
    ise komistasin just ühe quebeclanna esimese raamatu peale (rabillaud? rabillard? ei mäleta), koletised hakkavat möllama... juhhei.

    VastaKustuta
  6. Tv sari on küll väga hea. sisu on muidugi muinasjutt, aga filmikeel vägagi eluline, (reaalne? ma ei leia vist praegu õiget sõna), head intriigid, head näitlejatööd, hea dialoog. Ma ei ole raamtuid (ei eesti ega originaali) näinud-lugenud, aga vahel on asi "tõlkes kaduma läinud"?

    VastaKustuta
  7. Võtsin raamatud kätte, kui sarja esimese hooaja kõik osad vaadatud. Filmitöö jättis väga sügava mulje, head näitlejad, kõik viimseni paika lihvitud, midagi ei riivanud silma ega jätnud soovida. Lootsin raamatust midagi lisaks leida, aga nad kuramused on sarjaga nii hea töö teinud, et midagi uut ei leia. Isegi dialoogid on sõnasõnalt raamatust :) Hetkel siis lõpetan esimest köidet, näis mis edasi saab. Järgmise aasta aprillist lubavad sarjale järgmist hooaega.

    VastaKustuta
  8. Otsustasin Martinile veel ühe võimaluse anda ja vaatasin seriaali. Esimese osa lõpus veel kindel ei olnud, et viitsin edasi vaadata, teise osa lõpus aga küll. Endiselt meeldis kõige rohkem Daeneryse ja Viseryse liin. Viimane oli veel eriti hea näitlejavalik. Ja Tyrion on muidugi üle prahi. Igasugu paleeintriigid jätavad mind endiselt külmaks, kuigi pean tunnistama suurepäraseid näitlejatöid ja viimistletud võttepaiku. Ja nüüd, kus raamatutruu seriaal on ilmunud, näen veel vähem mõtet raamatuid ette võtta.

    VastaKustuta
  9. raamatut lugedes, rsk, see daenerys võiks kiiremalt kärvata. aga, ei. vist "mõõkade marust" muutus lugemine ohhooks.
    aga, kes teab.

    VastaKustuta