kolmapäev, 4. august 2010

Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila "Müütide raamat"

Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila on "Müütide raamatus" toonud lugejani killukesi maa inimeste uskumustest ja ajaloost. Autoritest üks on kirjanik ja indoloog ning teine araabia keele ja islamiuurimuse professor, niisiis ühineb siin nii teadmine kui jutustamisoskus.

Raamat on üles ehitatud teemade kaupa, kus iga teema all jutustatakse valitud palu eri rahvaste uskumustest. Seega ei ole tegemist mingi ammendava ülevaatega maailma müütidest ja usunditest, vaid subjektiivne valik lugusid üle maailma. Pikemalt kirjeldatakse juba tuntud müüte, nagu Kreeka, India ja Skandinaavia omi, kuid siiski on autorid püüdnud sisse tuua ka meile vähemtuntuid rahvaid Kaug-Idas, Polüneesias ja Aafrikas.

Kurb on see, et müütide maailm on meeste maailm. Kangelane saab kangelaseks ikka ainult tapmise ja anastamise läbi. Ja mida rohkem ta tapab, seda kangelasem ta on. Jumalad ka muudkui võitlevad, saavad omavahel lapsi ja tapavad oma vanemaid. Autorid eriti hinnanguid ei anna, kuid toovad paralleele sarnaste motiivide kohta maailma eri paigus ja selgitavad lugude tausta. Loterii on toonud mõned toredad näited raamatust, ma siis ei hakka neid siia ümber kirjutama.

Tõlkinud Kadri Jaanits

2 kommentaari:

  1. Zotovist on plaani kirjutada?

    VastaKustuta
  2. Kannatust-kannatust. Kohe, kui olen välja mõelnud, mida asjalikku mul tema kohta öelda on :)

    VastaKustuta