teisipäev, 24. august 2010

Giulio Leoni "Mosaiikmõrvad"

Giulio Leoni "Mosaiikmõrvad" on kriminaalromaan, mille tegevus toimub Firenzes aastal 1300 ja kus detektiiviks on ... Dante Alighieri. Seesama Dante, kes kirjutas "Jumaliku komöödia". Tundub põnev. Dante on äsja valitud Firenze linna prelaadiks, kui pooleliolevast kirikust leitakse mosaiigimeistri laip. Ta asub mõrva uurima, jäljed viivad teadlaste rühmituseni, kes ennast "Kolmandaks taevaks" nimetab ja sinna see tegevus suububki. Detektiivi hallide ajurakkude liigutamise või kasvõi põnevate otsingute asemel peetakse pikki vaidlusi jumala ja armastuse teemadel. Kui ma tahan lugeda arutelusid jumala ja armastuse teemadel, võtan kätte mõne muu raamatu ega vali selleks kriminaalromaani. Tundub viimase aja trend, et krimkade tegevus toimub kauges mineviku ja kus uurimist viib läbi mõni põnev ajalooline tegelane. Kui lisaks krimižanri kohustuslikule osale kaasnevad sellega ka uued teadmised ajaloo kohta või on tegu lihtsalt hästi kirjutatud põnevikuga, siis miks mitte. "Mosaiikmõrvad" oli minu jaoks suurema osa ajast lihtsalt igav. Põnevust ja seiklusi oli kõvasti vähem kui Lindsey Davise Didius Falco juhtumustes ning ajastust ja tollasest riigist ei saanud pooltki nii palju teada kui Jason Goodwini Yasimi raamatutest.

Tõlkinud Marilin Lips

Teised kirjutavad:
Sehkendaja

5 kommentaari:

  1. kas see Beatrice ka ringi kalpsas?

    VastaKustuta
  2. Beatrice oli Dante mõtetes kindlal kohal.

    VastaKustuta
  3. Pole küll ise neid "Mosaiikmõrvu" lugenud (ja ilmselt ei hakka ka), aga sisukirjeldus tõi selgelt meelde Umberto Eco "Roosi nime", kah kriminull ja lehekülgede viisi igavaid "jumalikke" arutlusi :) Soovitan! :P

    VastaKustuta
  4. "Roosi nimi" on mul riiulis täitsa olemas ja ma pole veel kaotanud lootust ükspäev ka selleni jõuda. Mõtlesin veel järele - siin oli suuresti tegu erinevate ootustega. Mul ei ole põhimõtteliselt midagi jumalateemaliste arutluste üle, kuid krimka suhtes on mul hoopis teistsugused ootused. "Roosi nime" puhul aga olen selleks ette valmistatud ja oleksin ilmselt päris pettunud, kui tegu oleks lihtlabase põnevikuga.

    VastaKustuta
  5. "roosi nimi" on just hea chill lugemine. paks ja mõnus.

    VastaKustuta