reede, 25. aprill 2008

Tim Richardson, „Maiustused. Kompvekkide ajalugu”

Raamat maiustuste ajaloost.

Autor on suur kommisõber ja on ette võtnud retke läbi kogu maailma, et tutvustada erinevate maade maiustuste ajalugu ja kujunemist. Kuna praegu tuntud vormis maiustuste ajalugu algab suhkru „leiutamisega”, siis päris kiviajaga peale ei hakata, samuti on vanemast ajast toidu ja eriti maiustuste kohta säilinud väga vähe andmeid. Rohkem on infot alates keskajast ja see on väga tugevasti Briti saarte poole kaldus, kuigi üle käiakse kõik maailmajaod. Suured gigandid, nagu Mars Co ja Cadburys on saanud lausa oma peatüki. Lisaks tutvustab autor ka praegu toodetavaid maiustusi, sealhulgas Eesti omi.

Raamatu väärtust alandab kahjuks masendavalt vilets tõlge (lauses raisins and currants on currants tõlgitud sõstardeks!, jne) ja ei mingeid joonealuseid märkusi. Misasi on altee? Ilmselt midagi marshmallow taolist. Aga rabarberi-munakompvek? Veidi vaieldav võib olla ka autori liigitus ja teemadevalik. Hoolimata neist vigadest on raamat huvitav ja loetav, suhkru- ja selle tootmise ajaloost saab igal juhul palju teada ning koos sellega ka üldse maailma toidukultuuri arengust.


Tõlkija Raivo Rammus

Teised kirjutavad:
Ekspressi arvustus

Teemakohane:
Suhkru tootmise verisest ajaloost

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar