reede, 25. aprill 2008

Mirja von Knorring, „Elav gastronoomia”

Mirja von Knorring on gastronoom* ja kosmopoliit, Cordon Bleu diplomiga kokk, kes veedab oma suved siinsamas Muhumaal. Tutvustuse kohaselt on see raamat spetsiaalselt Eesti lugejale kirjutatud.
Autor viib lugeja retkele gastronoomia ajalukku ja tänapäeva. Raamatus peatub ta pidude ja pidustuste ajalool, toitude kujunemislugudel ning vaatleb põhjalikult mõjutusi, mis on kujundanud tänase toidukultuuri.
Autor räägib palju mahetoidust, sellest miks peaks sööma kodu lähedal valmistatud toitu ja vältima suurtootjate valmistoite; need teemad läbivad kogu raamatut. Ta võrdleb toitu kunsti ja muusikaga. Terves peatükis kirjeldab ta kunsti ja kunstnike seost toiduvalmistamisega. Ära on toodud ka paar retsepti, mis on olnud inspireeritud kunstnike loomingust või lausa kunstniku enda loodud.
Erilist praktilist teadmist siit ei saa, kuid selle lugemine mõjus kui inspiratsioon ja värske tuulepuhang. Ja kogu aeg oli vajadus midagi lugemise kõrvale hammustada :)

*Kes või mis on gastronoom, saab teada raamatust.

PS. Oma loetud raamatute nimekirja tudeerides avastasin, et olen Jussi Talvi „Gastronoomia ajalugu” juba 2006 aastal läbi lugenud. Ma ei mäletanud isegi seda fakti, rääkimata siis sisust! Järeldus: viimane aeg lugemispäevikut pidama hakata, enne kui skleroos lõplikult võimust võtab. 

Tõlkinud Vesta Reest

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar