reede, 25. aprill 2008

Anthony Bourdain "Avameelselt köögist"

Raamatu autoriks on New Yorgis elav ja töötav peakokk, kes kirjeldab oma okkalist teed tippu jõudmisel. Vaid mõned märksõnad: Toit on seks. Toit on valu. Margariin EI OLE toiduaine. Pann peab olema raske. Mina teie asemel ei telliks kunagi esmaspäeviti kala ja pühapäeviti hilist hommikusööki. Nii et tahad saada peakokaks? Ikka tõesti, tõesti, tõesti tahad? Tere tulemast minu maailma!
Väga värvikas kirjeldus ühe koka liikumisest tippu. Läbi narkootikumide, alkoholi, loobumiste; üldsegi mitte kena ja glamuurne elu. Mina ei tea, kas restoraniköökide köögipool on tõesti selline, nagu Bourdain kirjeldab, aga kui on, siis ma saan aru küll, miks ainult tõeliselt tahtejõulised ja pühendunud tippu jõuavad. Ja miks nende seas nii vähe naisi on.

Tõlkinud Juhan Habicht
Teised kirjutavad:

1 kommentaar:

  1. Minul tekkis ka küsimus, kas köökide köögipool tõesti selline on? Võib-olla seal küll, aga meil, siin Eestis...? Lugesin raamatut mõned aastad tagasi ja meeles on just see sama asi, et kala ära esmaspäeval ikka telli. Eripakkumistega tuleb ka valvas olla. Kui tahad teada, milline näeb välja restorani köök, siis mine kõigepealt WC-sse. Kui see on puhas, siis tõenäoliselt on köök samuti. Mine sa tea, ehk ongi nii!
    Bourdain kirjutas veel küüslaugupressist, mille hankimine mul just päevakorral oli. Saades teada tema arvamuse sellest lögast, mis pressist välja tuleb, langes ka mul probleem ära... :)) eva

    VastaKustuta