teisipäev, 14. detsember 2021

Jessica Fellowes "Mitfordide mõrvalood. Skandaal"

Jessica Fellowesi kolmas Mitfordide mõrvalugude osa "Skandaal" räägib seekord õde Dianast. Mitfordi õdesid oli kokku kuus, niisiis tundub, et oodata on vähemalt kuut raamatut, sest Nancy ja Pamela olid põhitegelasteks eelmises kahes osas.

Fellowes on kasutanud oma krimisarja kirjutamisel praegu nii populaarset võtet – tegelikult elanud isikuid. Kes veel ei tea, siis Mitfordi õed olid päriselt Inglismaal elanud kuus õde, kes sündisid eelmise sajandi alguses aristokraatide perre ning paistsid silma skandaalide ja muude põnevate eluseikadega. Sestap ei ole selle teose pealkiri "Skandaal" just eriti originaalne. 

Peategelaseks on Louisa, vaene Londoni tüdruk, kes sattus sarja esimeses osas Mitfordide juurde lapsehoidjaks ja pidi juba siis kuritegu lahendama. Nüüdseks on vanemad tüdrukud juba neidudeks sirgunud ja vanuselt kolmas õde Diana kutsub Louisa pärast abiellumist enda juurde toatüdrukuks. Tegevus toimub 1930ndatel, kus rikkad noored endiselt kõvasti pidutsevad, aga natsismi vari tõuseb ka juba Inglismaa kohale. Kuigi see teema teoses just eriti suurt osa ei nõua, siis mööda minna sellest autor ka ei saanud. Miks, saab raamatu lõpu poole teada. Surmasid on mitu ja skandaale ka, ning Louisa peab koos oma politseinikust sõbra Guyga need ära lahendama. 

See on selline vana hea Inglismaa krimka, aga mitte eriti Agatha Christie laadis. Tema ju ei kirjutanud noortest rikastest säravatest pidutsejatest, kes siin peamiselt tegutsevad. Mõrvariks osutus, nagu kord ja kohus, ebatõenäoline isik, peategelased olid lõpu eel suures surmaohus ja lõpus said ikka aru, kui väga nad teineteist armastavad. Tegemist on täitsa toredate krimilugudega, kuigi esimese osa uudsus on praeguseks kadunud.

Kui teile see raamat või eelmised osad meeldisid, soovitan soojalt lugeda õdede tegelikust elust Mary S. Lovelli suurepärasest teosest "Mitfordi tüdrukud". Ka seda raamatut võib lugeda nagu põnevikku, sest päris elu on palju erakordsem kui see, mida ükski kirjanik välja suudab mõelda.

Tõlkinud Triin Sinissaar

Tänan raamatu eest kirjastust Varrak.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar