pühapäev, 13. veebruar 2011

Rohke Debelakk "Õigus ja tõde"

Olen Rohke Debelaki, Gaute Kivistiku ning Eino ja Einar Süggu talendi pikaaegne austaja. "Õigus ja tõde" koondab viieteistkümne aasta parimaid libauudiseid ja natuke veel. Kui uudistelugemine ära tüütab - ja kes see ikka jaksab kümme lehekülge järjest uudiseid lugeda - on vahele pikitud pikemad lõigud eestlaste elulaadist ja need on raamatu hea osa. Parim osa ei saa öelda, sest eelkõige on "Õigus ja tõde" ikkagi libauudisteraamat. Kuid need eestlasi tutvustavad lood on suurepärane õppematerjal igale ennast liiga tõsiselt võtvale eestlasele. Debelakk tutvustab meie traditsioonilisi rahvapille (parmupill, torupill, kivipill), laulupidude traditsiooni, vana aja reklaamvõtteid (reklaamid seoti loomade külge ja kui siis naaberküla mees looma maha lasi, sai kogu pere reklaami lugeda) ja palju muud.
Näiteks on Eestis ajast aega levinud komme, et talvel vilja ei külvata; usuti, et saak võib tulla väikene. Talvel olid eestlastel teised hobid. Võtame mujal maailmas üsna vähe levinud kombe - jääpankadel sõitmise. Kui jää jõgedel, järvedel ja merelahtedel on vähemalt poole sentimeetri paksune, lähevad tuhanded inimesed jääle ja puurivad sinna auke. Lõpuks tuulte ja teiste loodusjõudude mõjul murdub kord suurem, kord väiksem jääpank lahti ja hakkab triivima, kuhu laine loksub ja vool viib. Inimesed jääl sisustavad aega kalapüügi ja SOS-signaalide saatmisega. Lõpuks on aktsiooni kaasatud päästehelikopterid ja rannavalvepaadid, meedia teeb otseülekandeid ja rahvas sõlmib kihlveokontorites kihlvedusid, milline jääpank kui kaugele jõuab. (lk 171)
Debelaki uudiste ülesehitus on ju teada, enamasti põhineb see keelemängudel, kus sõnal või väljendil on mitu tähendust. Ka absurdihuumori sõpradele on pisut, eriti poliitikuid ja nende otsuseid puudutavates uudistes, kus libauudise saamiseks ei olegi tihtipeale palju muud tarvis, kui päris uudis ümber jutustada.
On valmimas ajuvabaduse väljaku detailplaneering.
*
Tõdvas toimus eile üle-eestiline raamatupidajate ja koerapidajate töökohtumine. 11 tundi kestnud nõupidamise vältel jõuti tõdemuseni, et raamatupidajatel ja koerapidajatel ühiseid huvisid, kokkupuutepunkte ja muresid ei ole. Järgmine kohtumine on planeeritud augustikuusse.
*
Algab varimetsa müük variisikutele
*
Et ei unuks
Rahandusministeerium tuletab meelde, et kes teisele auku kaevab, see peab maksma tulumaksu ja sotsiaalmaksu ja igal juhul siiski käibemaksu. Viimase kolme kuu jooksul on täheldatud, et auke kaevatakse, aga makse ei laeku.
*
Uus tegija laenumaastikul - hauakambrilaen.
*
Tähtpäevi
Eesti esimese ärkamisaja tuntuim trompetist Paul Haavariiv saab täna sajakiloseks.
*
Teadusevallast
Rühm teadlasi Keeniast, Poolast ja Belgiast on kindlaks teinud, et kui minna maja katusele ja hakata korstnasse karjuma, siis kutsutakse hiljemalt 15 minuti pärast politsei. Katsed kestsid kolm aastat.
*
Ilmast
Uudiste lõpuks räägime Ilmast. Ilma sündis 1967. aastal Pärnumaal Suigu külas kaluri tütrena. 1998. aastal kolis Ilma elama Tartusse ja ostis endale süüa. Alates 2005. aastast töötab Ilma Tartu san-epidemioloogia jaamas ja tema tervis on, tänu taevale, hea.
Kui millegi kallal norida, siis kujunduse üle. Tekstid on kenasti liigendatud, kastidesse jaotatud ja omavahel eristatud, vahel Andres Varustini ja Piret Räni joonistused, kuid suurem osa tekstidest on sellises kribukirjas, et minusugusele paljukasutatud silmadega lugejale valmistas see juba raskusi. Ühtlasi ei ole "Õigus ja tõde" ühekorraga läbilugemiseks, sest niimoodi tekib kiiresti küllastus, kuid paari lehekülje kaupa mekutada ja head tuju jätkub mitmeks õhtuks või hommikuks.

Teised:
Peeter Helme Klassikaraadio saates "Uus raamat"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar