laupäev, 18. jaanuar 2014

Bill Bryson "Ringkäik kodumajas"

Pisiajaloohuvilised - lugege. Bill Brysoni "Ringkäik kodumajas" on väikeste asjade ajalugu. Ei räägita kuningatest, suurtest sõdadest ja vallutustest, räägitakse köögist ja söögist ja teenijatest, elektri avastamisest ja selle massidesse viimise uperpallidest, rinnahoidja leiutamisest, puuvillast, haigustest ja kanalisatsioonist, toidu säilitamisest, majade projekteerimisest ja ehitamisest eri ajajärkudel - kõigest sellest, mis seostub inimeste eraelu ja kodudega. Rõhk on eelkõige viimasel paarisajal aastal ja anglo-ameerika kultuuriruumil, väikeste põigetega mujale.

Bryson on tuntud ladusa ja humoorika jutustajana. Selge, et 421 leheküljele ei mahu kogu eraelu ajalugu ja palju põnevat jäi kindlasti välja, mille kohta oleks tahtnud lugeda, mida Bryson oma mõnusal muhedal moel arvab.
Tollane maailm oli kahtlemata kummaline. Teenijarahvas oli klass inimesi, kelle olemasolu oli pühendatud vaid sellele, et teine rahvaklass leiaks kõike soovitut käeulatuses, ja parajasti sel hetkel, kui neil tuleb pähe seda soovida. Selline tähelepanu rikkus neid kujutletamatult. Marlborough' kümnes hertsog külastas 1920ndail oma tütart, kes elas teenijate kaasavõtmiseks liiga väikses majas. Hommikul väljus ta vannitoast abitus hämmingus, sest tema hambaharjale ei ilmunud pastat. Tuli välja, et tavaliselt paneb toapoiss alati tema hambaharjale pastat  ja hertsogil polnud aimugi, et hambaharjadele ei ilmu pasta iseenesest. (lk 92) 
Igaüks astub ühel või teisel ajal trepile. On rehkendatud, et trepil komistatakse 222 trepi kasutamise juhul, väiksem vigastus tabab igal 63 000 juhul, raske õnnetus ühel juhul 734 000st, haiglaravi vajatakse kord 3 616 667 juhust. 84 protsenti neist, kes on hukkunud trepilt kukkudes, on kuuekümne viiesed või vanemad. (lk 280)
Proua Loudon oli abikaasast veelgi edukam oma ainsa raamatuga "Practical Instructions in Gardening for Ladies" ("Praktiline aiandusõpetus daamidele"). Raamat ilmus 1841. aastal, rabavalt õigeaegselt. See raamat julgustas kõrgklassi naisi esmakordselt käsi mullaseks tegema, koguni kergelt higistama. Teos oli uudne lausa erootilisuseni. Raamat kinnitas uljalt, et naised saavad aiandusega hakkama ka meeste järelvalveta, kui nad täidavad mõningaid lihtsaid ettevaatusabinõusid:  töötavad järjepanu, kuid mitte liiga energiliselt; kasutavad üksnes kergeid tööriistu; ei seisa niiskel mullal, mis võib saata ebaterveid aurusid seeliku alla. Raamat näis eeldavat, et lugeja pole kunagi viibinud välisõhus ega ole puutunud aiatööriistu. Toome näiteks proua Loudoni selgituse labida kohta: 
Kaevamisoperatsioon, nagu aednik seda sooritab, seisneb labida raudosa (mis toimib nagu kiil) surumises jalaga risti maapinnaga. Siis kasutatakse pikka vart nagu kangi, et tõsta lahti aetud mulda ja seda ümber pöörata. (lk 245)
Tõlkinud Henn Käämbre

Teised kirjutavad:
Nädala autor
Kiiksu lugemisarhiiv
loterii
Raamatukoguhoidja lugemissoovitus
Postimees
Lugemiselamused
Sirp
Eesti Ekspress
Õhtulehe raamatublogi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar