reede, 17. august 2018

Burkhard Schröder "Konkistadoorid"

Burkhard Schröderi "Konkistadoorid" andis võimaluse vaadata ajas 500 aastat tagasi, mil esimesed eurooplased läbi vaenuliku Uue Maailma kulda ja Eldoradot otsisid. Selles raamatus kirjeldatud konkistadooride otsinguretk toimus praegustel Venezuela ja Colombia aladel. Schröder on muuhulgas õppinud ajalugu ja seiklusjutt põhineb tõestisündinud sündmustel ja ajaloolistel isikutel.

Seltskond Saksimaa kaevureid on koos peredega meelitatud pikale ohtlikule merereisile uuele maale, kus neile tööd, maad ja head palka lubatakse. Kohale jõudes selgub, et tööd ja palka ei paista eriti kusagilt. Nii otsustavad mõned, et niisma passimise asemel lähevad kaasa kuulsat kullalinna Eldoradot otsivate konkistadooridega. Algab ränk teekond läbi vaenuliku maa.

Päris poistekas seiklusjutt see ei ole, pigem täiskasvanutele, just seetõttu, et oli pigem pisut raskemeelne see teos. Samas jagub nii seiklusi, õudusi kui ka armastust. On olemas nii seksistseenid kui ka kirjeldused rängast võitlusest loodusstiihiate või vaenulike pärismaalastega. Need esimesed on siiski üsna kahvatud. Peategelane on päris noor mees (18-aastane), kes uuele maailmale avali silmi otsa vahib, samas uue ja võõra kergemini omaks võtab. Kokkuvõttes oli täitsa loetav ajalooline seiklusjutt, millele annab juurde asjaolu, et umbes nii see kunagi ka päriselt juhtuda võis. Kõik tegelased, välja arvatud mõned erandid, on ajaloolised isikud, kaasa arvatud peategelane Burckhardt Ansorg. Raamatus kirjeldatud retk toimus Georg Hohermuth von Speyeri juhtimisel 1535-1538 ja selle sündmused on suuremas osas ka aset leidnud.

Tõlkinud Anna-Liisa Sutrop

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar