neljapäev, 19. märts 2009

Käisin poes vol 8 ehk Bukahooliku üleelamised majanduslanguse ajal

Ei osta ühtegi raamatut! Esiteks, lugemata raamatute arv kodus ei vähene, pigem suureneb. Teiseks, säästueelarve ajal lihtsalt ei saa omale raamatuid lubada. Võib külastada raamatukogu, aga seal on uuemad ja huvitamad pidevalt väljas. Pealegi ei vähenda raamatukoguraamat kodust lugemata raamatute nimekirja. Ega asenda seda õndsat tunnet, kui oled uuele raamatule riiulil koha leidnud. Aga looduse vastu ei saa. Üle pika aja käisin raamatupoes. Ja sain aru, mida tähendab massohism. Tõepoolest ei mäleta, et NII palju allahinnatud raamatuid oleks varem müügil olnud. Lehitsen raamatut (hea! uus! odav! ilus! huvitav! odav!) ja panen ennast ületades riiulile tagasi. Järgmisega teen samamoodi. Aga poest välja ei lähe. Selle asemel lähen järgmisesse poodi. Lõpuks ei osta ühtegi raamatut.

Õhtul tuleb meelde, et headel aegadel on siginenud mõned Rahva Raamatu kinkekaardid. Järgmisel päeval lähen tagasi ja ostan need, mida tõesti tahtsin. Johan Huizinga "Keskaja sügis", Sinikka Piipo ja Ulla Salo "Meelte ja tunnete taimed", Asra Behni "Oroonoko" ja Ristikivi "Kõik, mis kunagi oli". Vähemalt kakskümmend, mida ehk muul ajal oleks ka soetanud, jäävad minust maha.

Täna blogisid lehitsedes satun Valdur Mikita teose "Metsik lingvistika" kiituse peale. See on hetkel Apollos püsikliendihinnaga. (Apollos on terve hulk suurepäraseid raamatuid hetkel püsikliendihinnaga, aga neile ma tervislikel kaalutlustel ei mõtle. Kuni tänaseni, nagu selgus.) Nüüd on see veel ainukesena täielikust õnnest puudu. Kuni järgmise korrani.

Lõpetasin sellest aastast "Loomingu raamatukogu" tellimise ära, sest ma lihtsalt ei jõudnud kõiki neid laekuvaid raamatuid üle käia, pealegi oli seal palju sellist, mis mind ei huvitanud. Aga täna arvutasin üle, et tellides tuleb ühe raamatu hinnaks 12!!! krooni. Oroonoko maksis poes 45. Äkki peaks ikka taastama?

4 kommentaari:

  1. ee... LRi puhul vast ühe numbri hinnaks on 12 krooni, aga üks LR on tavaliselt 1-3 numbrit.

    võin ka eksida.

    VastaKustuta
  2. Ma lugesin tükid kokku - neid ilmub umbes 20 aastas. Tellimus on 20 krooni kuus. Nii tulebki tüki hinnaks 12. Minu jaoks on raamat ikka raamat, ükskõik, mitu numbrit sinna peale kirjutatud on :)

    VastaKustuta
  3. Oeh, olen minagi selle kuhjumisprobleemiga tuttav. Ostad järjest raamatuid ja mõtled, et paned riiulisse ja küllap leiad mõne päeva pärast aega lugemiseks, aga siis ilmuvad poodi aina uued, mis tunduvad ka kõik must-read olevat, või tuleb muude asjadega tegeleda ning kui lõpuks aega on ja lugemisisu ka, siis avastad, et ihkad hoopis midagi muud ja sead sammud hoopis raamatukogu poole... Ma praegu panustan suvepuhkuse peale, ehk saab siis koduriiulil lamasklevate lugemata raamatute arvu vähendada, aga see plaan on niikuinii hukule määratud. :D

    VastaKustuta
  4. LR-iga on ju natuke ka nii, et mõni asi hakkab alles paari-kolme aasta pärast huvitama. Ja siis ei ole just seda "numbrit" kusagilt võtta :) See on tellimus, mille lõpetamisest ma ei julge isegi mõelda :)

    Kuigi raamatuid kuhjub tõesti...

    Aprilli alguses saab jälle Eesti ja ma nii loodan, et Stieg Larssoni raamat Varrakult lõpuks ka selleks ajaks ilmub (pidi ilmuma eelmine aasta, siis märtsis ja viimase info järgi aprillis...) Aga ostunimekirjas on hetkel ligemale 40 teist raamatut ka :) Kuigi praegune rahaolukord laseb ehk neist veerandi või isegi alla selle koju kaasa tassida...ei jõua ju neid tõesti lugeda kah... Ainuke lootus on "allahindluse riiulid". Ehk leiab sealt ka mõne otsitud raamatu... ühe kohta sain infot "Tänapäeva" kirjastuse blogist :)

    Muideks märkasin oma lemmikus Stockholmi raamatupoes (ikka selles "keldris"), et on tulnud müüki mingi uue formaadiga inglikeelsed pocket-raamatud. Hinnaks on "tõeliselt sõbralik" 45 SEK-i (lisaks on neil 3 raamatut 2 hinnaga). Näiteks Stephen King, Monica Ali, Dan Brown ja mitu muud ülipopulaarset kirjanikku... Ei tea, peaks vist tõesti natuke rohkem inglise keeles hakkama lugema, on lihtsalt taskukohasem. Aga muidugi mõned "ülioodatud" kirjatööd lihtsalt peab saama emakeeles lugeda (ma ei saagi eru, et miks?)

    VastaKustuta