pühapäev, 22. märts 2009

Maggie Paley "Peeniseraamat"

Kui te peenistest varem mitte midagi ei teadnud, siis siit raamatust saate teada. Aga kui teadsite, siis ega palju targemaks ei saa. Autor on naisterahvas, ameeriklane ja sellega on tonaalsus antud. Teaduslikku juttu on raamatus vähe - üks udune joonis suguelundite läbilõikega ja kõik. On peatükid peenistest kunstis, filmis ja kirjanduses. Fallosesümbolitest moes ja arhitektuuris. Tegelikult sümboliseerivad enamus asju, mida mehed on valmistanud, fallost. Vaadake või pilvelõhkujaid.
Ka kübaraid peetakse moeajaloolaste poolt vales kohas olevateks peenisteks. James Laver tõendab oma raamatus Modesty in Dress, et üheksateistkümnendal sajandil vähenes meeste kübarate kõrgus Euroopas proportsioonis naiste emantsipatsiooni tõusuga. Sajandi lõpuks kandsid nad "nii-öelda oma lüüasaanud autoriteedi tõelist sümbolit: pehme äärega viltkübarat sisselöödud põhjaga".
Ülejäänu on põhiliselt ajalugu ja intervjuud. Ajaloo osa oligi vahest kõige huvitavam - mida kõike mehed läbi ajaloo oma peenistega teinud on - neid tätoveeriti, mulgustati, lõhestati, venitati, lõigati ümber mitmel erineval moel ja seda tehakse siiamaani. Intervjueeritud on sugu vahetanuid - mehest naiseks ja vastupidi, pornostaari, meesprostituuti. Igaüks neist lähenes teemale omast vaatenurgast ja need olid üllatavalt erinevad. Terve pikk peatükk on pühendatud suuruse probleemile - ilmselt see siis ikka on nii oluline. Ja nagu raamatust selgub, ongi.

Tõlkinud Ilmar Palli

1 kommentaar:

  1. Seda raamatut nägin oma juuksuri riiulis ja kohe tekkis tung- tahan lugeda.

    VastaKustuta