pühapäev, 1. juuli 2018

Lewis Pugh "21 Yaks and a Speedo"

Lewis Pugh on erakordne inimene. Ta on Briti-Lõuna-Aafrika päritolu kestvusujuja ja ookeanide eest kõneleja. Ta oli esimene inimene, kes on ujunud pikamaadistantsi igas maailma ookeanis. 2007. aastal ujus ta üle Põhjapooluse (jah, praegusel ajal on seal võimalik ujuda), kus vesi on -1,7 kraadi, ja 2010. aastal üle Himaalaja mäestikus asuva liustikujärve. Ta ujub alati "Kanali ujumisreeglite" järgi ehk ainult ujumispükste, -mütsi ja -prillide väel. Selliste üliinimlike tegevuste eesmärgiks on juhtida maailma tähelepanu meie ookeanide järjest halvenevale tervisele.

Kahjuks tema raamat "21 Yaks and a Speedo" nii erakordne ei ole ja ilma autori isiksuseta see mulle ehk nii sügavat muljet ei oleks jätnudki. Mul oli rõõm teda esinemas näha ja seda ta tõesti oskab. Raamat koosneb lühikestest peatükkidest, nii paras paarikümne minutiga läbi lugeda ja igaüks käsitleb mingit teemat. Mis aga teeb teose eriliseks, on see, et autor kirjutab kõigest läbi omaenese õppetundide. Iga peatüki taga on stoori – Pugh jutustab meile loo. Iseendast. Ta ei ole mingi guru, kes tarku mõtteid laotab, ta on need asjad ise läbi elanud ja oskab läbi omaenda õppetundide ka teistega jagada. Ja ärgu keegi enam öelgu, et üks inimene ei suuda maailma muuta. Kui sul on unistus ja tahe, siis on see võimalik.

  • Quitting is a dangerous thing to do, because it can easily become a habit (p. 9)
  • I've met plenty of people who have followed their dreams. And not a single one of them regrets doing so. (p. 31)
  • You often get what you are thinking about. (p.45)
  • When you've got purpose, everything becomes possible. (p. 72)
  • When you have hope in the future, you have power in the present. And when you lose that hope, your dream goes with it. (p. 132)
  • When you put your mind to something, very few things are impossible to achieve. (p. 45)
  • If someone tells you that you can't achieve your dream, don't waste good time arguing. Walk away and do it. (p. 218)

Lewis Pugh' järgmine ettevõtmine on üle La Manche'i kanali ujumine, aga mitte risti, vaid piki seda, mis tähendab 560 km pikkust distantsi Land's End'ist Cornwallis kuni Doverini Kentis. See on osa ülemaailmsest "Action for Oceans" kampaaniast ja eesmärk on juhtida Suurbritannia valitsuse tähelepanu sellele, kui kehva kaitse all on praegu saareriiki ümbritsev meri. Ta alustab ujumist 12. juulil ja keskmiselt plaanib ta ujuda 5 tundi ja 10-20 km päevas. Vot sellised mehed on olemas. Soovitan tema TED talki vaadata, seal on ka video sellest, kuidas ta üle põhjapooluse ujus. 

Lewis Pugh koduleht

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar