neljapäev, 23. veebruar 2017

Susanna Clarke "Jonathan Strange ja härra Norrell"

Susanna Clarke'i 2004. aastal ilmunud triloogia "Jonathan Strange ja härra Norrell" kuulub kahtlemata fantaasiakirjanduse varamusse. Tegevus toimub 19. sajandi alguse Napoleoni sõdade aegsel Inglismaal, kus tavapäraste isikute kõrval eksisteerivad ka võlurid ja haldjad. Ainult et selleks ajaks - aastaks 1806 - tegelevad võlurid peamiselt teoreetiliste arutelude ja raamatute uurimise ning kirjutamisega. Päriselt ei oska neist keegi enam võluda. Kuni ilmub välja eraklik härra Norrell, kes kavalalt tegutsedes elimineerib kõik teised võlurid aktiivsest tegevusest ja saab seega Suurbritannia ainukeseks võluriks. Tema abi vajab peaminister, kelle surnud naise ta ellu tagasi toob. Alles pärast selgub, millise hinnaga.

Hiljem ilmub välja ka teine võlur - härra Jonathan Strange, kes on igas mõttes erakliku ja kitsi Norrelli vastand. Pika puiklemise peale nõustub Norrell Strange'i õpetama, kuni see oma teed tahab minna. Strange osaleb aktiivselt Wellingtoni lahingutes Hispaanias ja aitab inglaste armeel võiduka lõpuni jõuda. Vahendid on päris teravmeelsed. Näiteks tõstis ta linna, kus inglased parasjagu laagris olid ja mida ootamatult vaenuväed rünnata ähvardasid, teise kohta. Lõuna-Ameerikasse, kui täpne olla. Aga võluväe kasutamisel tuleb olla ettevaatlik, sest abiks kutsutud haldjad on riukaliku meelega.

Clarke kirjutab mõnusalt vanamoodsas keeles ja stiilis, mida kasutasid tolleaegsed Briti kirjanikud, näiteks Jane Austen, ja kujutab teravmeelselt erinevaid inglise tüpaaže. Raamat rullub lahti aeglaselt, kärtsu ja mürtsu on vähe ning pinge kruvib ka tasapisi ülespoole. Ta kasutab palju autoripositsiooni ja vaimukaid joonealuseid märkusi. Mõne jaoks on selline stiil kindlasti igav ja tüütu, väga palju on targutamist, lobisemist ja niisama heietamist, mis ei vii tegevust edasi. Samas võib teost lugeda just nende heietamiste pärast, need on mõnusalt humoorikad ja torgivad inglaste eneseteadvuses.

Tõlkinud Hana Arras

Teised kirjutavad:
Tõnise lugemispäevik
loterii
Ekspress
Kiiksu lugemisarhiiv
Vetikavabrik
Ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar