pühapäev, 12. detsember 2010

Andres Ehin "Unesnõiduja. Tšuktši muinasjutte"

Kas keegi veel mäletab vinüülplaadil Tšuktši muinasjutte? Need olid hirmsad ja lugeja oli ka hirmus karmi häälega (kes luges?). Aga sellegipoolest kuulasin mitu korda. Eks toona oli aeg ka igavam, peale raamatute lugemise, kuulamise ja joonistamise suurt muud ju kodus teha polnud.

Andres Ehin on Tšuktši muinasjuttude põhjal ümber jutustanud kolmteist lugu. Igasugu kollid, nõiad ja libainimesed. Libanaised, kes mehi sõid ja mehed, kes oma naisi ära süüa lasta tahtsid. Koll, kellele vai suhu rammiti ja sinna kuni kevadeni solki valati, figureeris toona vist isegi unenägudes. Kaljo Põllu illustratsioonid annavad vaid fantaasiale hoogu juurde.
Sügelisnõial olnud sada elukoda. Kojad seisnud täpselt maa ja taeva piiril. Sügelisnõid ise olnud juba ammust aega oma magamus siruli. Pole suutnud end ise liigutadagi. Ta ihu olnud üleni kärnas. Tema suu ja kurk, tema käed ja jalad, tema huuled ja silmad, tema tallad ja küünealused - kõik olnud sügelistega kaetud. Ainult naine nihutanud teda magamus vahetevahel ühest paigast teise. 
Huvitav, kas sellist muinasjuturaamatut tänapäeval üldse välja saaks anda? Niimoodi lapsi traumeerida? Või peaks juurde panema märkuse, et mõeldud täiskasvanutele? Tegelikult ongi 1981. aasta väljalaskel märkus, et täiskasvanutele ja vanemale koolieale. Eks sel ajal, kui muinasjutte veel tule ümber istudes vesteti, oligi see eelkõige täiskasvanute meelelahutus.

3 kommentaari:

  1. See oli tõeliselt võimas raamat, üks lapsepõlve suurelamusi!

    VastaKustuta
  2. Ehin ise luges seal plaadil.

    VastaKustuta
  3. Minu arust lähevad inimesed tänapäeval selle laste mittetraumeerimisega ikka pisut liiale. Omast ajast mäletan, et igasugu kollijutud ja natuke rõvedamad lood kippusid alati põnevamad olema kui need tädilikud raamatud kiisude ja kutsude seiklustest. Lugesin todasama "Unesnõidujat", "Suur Tõll" oli üks parajalt kriipi teos ja üks sihuke pisike muinasjuturaamat oli veel päris jube, ehk oli see "Maputše, kes ronis vulkaanile", kus mingil rebasel lõuad kinni õmmeldi?

    Aga tänapäeval peavad kõik juntsud vati sees elama ja lastesaates ei tohi isegi vaime välja kutsuda, kohe hakkavad vanemad paanitsema. Vähemalt sai Wimberg nüüd sellest skandaalist uue lasteraamatu jaoks materjali. :P

    VastaKustuta