pühapäev, 15. märts 2020

Nancy Mitford „Armastus külmas kliimas”

Kaunis, rikas ja suursugune Polly Hampton elab aristokraatlikku ja täiuslikku elu oma vanemate mõisas. Ta võiks teha kõige hiilgavama partii, aga südame teed on imelikud. Nancy Mitfordi „Armastus külmas kliimas” on muidugi armastusromaan, aga terav ja naljakas ning mingit magusat armulugu siin ei ole. Õigemini on siin terve hulk armulugusid, üks pöörasem kui teine.

Kahe ilmasõja vahelisel Inglismaal elas kõrgklass lõbusat ja luksuslikku elu, romaani parimaks osaks on Mitfordi teravad ja mitte eriti delikaatsed tähelepanekud oma seisusekaaslaste kohta, kusjuures paljudel romaani tegelastel olid omas ajas äratuntavad prototüübid.

Mitford maalib oma tegelased laiade pintslitõmmetega, mistõttu need on kentsakad ja isikupärased. Nende äärmusteni venitatud omadused annavad palju võimalusi lugedes naeru pugistada.

Selle "külma kliima" kohta on eestlasel muidugi oma arvamus, aga kui Indiaga võrrelda, siis on Inglismaa ikka üsna külm koht, jah.

Nancy ja tema viie õe kohta võib pikemalt lugeda Mary S. Lovelli suurepärasest teosest "Mitfordi tüdrukud". Sealt saab ka teada, keda Nancy prototüüpidena kasutas ja kui tõepärane nende kirjeldus siis tegelikult oli.

Tõlkinud Krista Kaer

Teised kirjutavad:
Siiliste raamaturiiul
Vikerkaar, Triinu Pakk

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar