neljapäev, 10. märts 2016

2015. aasta kokkuvõte


Proovisin seekord teha oma mullu loetud raamatutest top kümmet. Ma tunnen sellisel juhul alati, et olen kellelegi liiga teinud. Ma ju ometi lugesin sind ja hoidsin käes ja ehk ka silitasin selga ja nüüd ei mahu sa isegi top kümne sekka. Kümmet ei saanud kuidagi, tuleb leppida top 15ga. Ja järjekorda ma neid ei pane, sest see oleks hoopiski võimatu ülesanne, esitan lugemise järjekorras. Kuidas sa reastad nii erinevaid teoseid?

Carl Mothander "Kulinaarsed vested"
Ajaloo- ja toidusõpradele on need sada aastat tagasi kirjutatud vested tõeliseks maiuspalaks.

Neil Gaiman "Trigger Warning"
Gaiman võiks telefoniraamatu kirjutada ja ma loeksin seda ikkagi huviga. Ta kohe oskab.

Jaan Kaplinski "Jutte"
Kaplinski jutukogu hääduse määrasid ära tema Tartu-lapsepõlve lood, mis annavad imeliselt edasi lõhnu ja värve ja tunnet. Nagu oleks ise seal koos autoriga. Kõik Mikita-armastajad - "Eestlaste esoteerilisest ajaloost" on kohustuslik lisandus.

Poul Anderson "Kõrge ristiretk"
Selle aasta parim meelelahutus!

Margaret Atwood "Pime palgamõrvar"
Mitmekihiline lugu kahest õest ja keelatud armastusest. Kaasaegne "romaan romaanis", kus "Pime palgamõrvar" on ulmeromaan, mida üks tegelane räägib teisele ja kus alles lõpuks selgub, kui keeruliselt on autor lõngad omavahel kokku põiminud.

Jelena Skulskaja "Marmorluik"
Tegelikult mulle see teos ei meeldinud, aga ta on kirjutatud nii valusalt ja ilusalt.

Klaus Bednarz "Päikesest ida pool"
Üllatus oma raamaturiiulist. Bednarz käis koos televisiooni võttegrupiga Siberis ja annab väga huvitava ülevaate nii teekonnast endast kui ka nende teele jäänud kohtade ajaloost ja kultuurist.

Wilkie Collins "Woman in White"
See klassikaline teos kõlbab vabalt lugeda ka tänapäeval. On põnevust ja salapära, suurt armastust, kaunid naised ja paar kuripaha.

Olavi Ruitlane "Vee peal"
Vee pealt saab kala. Igal kalal on oma iseloom ja välimus. Nagu ka igal Võru agulielanikul, keda raamatus portreteeritakse. Soe ja positiivne lapsepõlveromaan.

Jan Guillou "Ristisõdade triloogia"
See on kolmeosaline laia haardega ajalooline seiklusromaan, kust ei puudu vaprad teod, üllad sõjamehed, reeturlikud vaenlased ja kõikevõitev armastus.

Stefan Klein "Kas kõik on juhus?"
Muidugi on kõik juhus. Inimesed vaid armastavad tähendust omistada asjadele, millest nad päris hästi aru ei saa. Hästi kirjutatud ja huvitav, samas rangelt teaduspõhine raamat ettenägematusest.

Ruth Reichl "Tender at the Bone" ja "Comfort me With Apples"
Veel midagi toidu(raamatu)sõpradele. Esimeses raamatus räägib Reichl oma lapsepõlvest ja kujunemisest 50ndate New Yorgis. Teises aga kajastab ülikooliaega, abiellumist, elu kommuunis, kõike seda, mis tegi temast toiduspetsi. Ikka läbi toidu.

Mihhail Bulgakov "Saatanlik lugu. Saatuslikud munad. Koera süda"
Teate, ma ei oska Bulgakovi kohta midagi asjalikku kirjutada. Aga no lugege, on ikka küll saatanlikud lood.

Lewis Pugh "21 Yaks and a Speedo"
Raamat sellest, kuidas saavutada saavutamatut. Kuidas ennast ületada, leida motivatsiooni ja asjad ära teha. Lewis Pugh ei ole mingi guru, kes tarku mõtteid laotab, ta on need asjad ise läbi elanud ja oskab läbi omaenda õppetundide ka teistega jagada. Inspireeriv!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar